به گزارش باکس افیس ایران: حسن فتحی کارگردان فیلم سینمایی «ازدواج به سبک ایرانی» که در نخستین روز از «هفته فیلم ازدواج» اکران و تحلیل شد، از تاثیر سینما بر بیان مسائل و مشکلات جامعه گفت.
حسن فتحی در حاشیه اکران فیلم «ازدواج به سبک ایرانی» در نخستین روز از «هفته فیلم ازدواج» درباره تاثیر سینما بر بیان مشکلات جامعه گفت: یک زمانی در قرن نوزدهم حتی تا نیمههای اول قرن بیستم زبان طرح مسائل جامعه، رمان و ادبیات بود، اما از نیمه دوم قرن بیستم و قرن بیستویکم میبینیم که سینما و تا حدودی تلویزیون و سریالسازی جایگزین ادبیات در قرن نوزدهم شده است.
وی ادامه داد: این استقبال وسیعی که در تمام دنیا، از جانب مردمانی از فرهنگها و نژادهای مختلف و با دیدگاهها، عقاید و باورهای مختلف از سینما میشود، یک فرصت بسیار خوب است تا در وهله اول هر اجتماعی با مسائل و مشکلات خودش آشنا شود، قوتها و زیباییهای فرهنگ و تاریخ خودش را بشناسد، با تلخیها، ناکامیها، کاستیها و کمبودها و همچنین مشکلات به جا مانده از تاریخش که تا امروز با او همراه بوده، آشنا شود و در این معنا سینما قرار است آیینه تمامنمای ریز و درشت مسائل اجتماعی و مسائل اقشار و طبقات و آحاد مختلف جامعه باشد.
کارگردان سریال موفق «شهرزاد» در ادامه گفت: علاوه بر ابعاد کشوری و مربوط به یک جامعه اگر به مسائل جهانی هم توجه کنید میبینید که برای تمامی کسانی که در دنیا به دنبال پایان یافتن جنگها، خشونتها و تبعیضهای جنسی و طبقاتی هستند و در پی تحقق هر چه بیشتر آزادیهای اجتماعی، عدالت اجتماعی، صلح و جهانی مبتنی بر امنیت و احترام به حقوق فردی هستند، سینما چه ابزار فرهنگی مناسبی است تا حرفها، تجربیات و پیامهای خودشان را در قالب داستانهایی به مخاطبان جهانی خودشان عرضه کنند.
بنابراین امروز سینما هم میتواند ابزاری باشد در خدمت اشاعه جنگ، خشونت، ناامیدی، ترس، وحشت، بدبینی و جدا کردن فرهنگها و انسانها از یکدیگر و هم میتواند ابزار بسیار مناسبی باشد برای همدلی بیشتر بین فرهنگها و نژادها و ادیان و اقوام و افراد مختلف با دیدگاههای مختلف. به این معنا به اعتقاد من سینما یکی از دستاوردهای تفکر دموکراتیک و نگاه دموکراتیک به مسائل انسانی است.
فتحی سپس گفت: مدرنیته پیامدهای زیادی داشته و ممکن است برخی از پیامدهایش را دوست نداشته باشیم، اما یکی از پیامدهای مبارک و فرخنده مدرنیته و اعتقاد به آزادی و حقوق فردی و اعتقاد به تنوع دیدگاهها سینماست که امروز در این جهانی که ما در آن زندگی میکنیم، جهانی که گرسنگی، ستم طبقاتی، ستم جنسی، تبعیض نژادی و جنگ، استبداد، زورگویی و انحصارطلبی متاسفانه بیداد میکند، در چنین جهانی سینما میتواند کمک کند در ایجاد نوعی توازن در انسانها.
میتواند به ما کمک کند تا بدانیم که صلح و ثبات منوط به شناخت است تا ما انسانها از هم شناخت پیدا کنیم و در این شناخت و نزدیک شدن فرهنگی، نژادی، طبقاتی، اجتماعی و عقیدتی است که ما همان حقی را ممکن است برای خودمان قائل باشیم که برای دیگران قائلیم، یعنی آن اصل اخلاقی که فکر میکنم برای همه جهان قابل احترام است که آنچه برای خودت میپسندی برای دیگران هم بپسند و آنچه برای خودت نمیپسندی برای دیگران هم نپسند، و این دیگران فقط همشهری و هموطن هم مسلک تو نیستند، دیگرانی هستند که ممکن است از کشورها و فرهنگهای دیگری باشند و افکار و عقاید و دیدگاههای مذهبی متفاوتی داشته باشند و این اصل را از طریق سینما به خوبی میتوان در جهان امروز تبلیغ کرد.
حسن فتحی در ادامه در پاسخ به این سوال «ازدواج به سبک ایرانی» در زمان اکران چه بازخوردهایی داشت گفت: این فیلم اکران بسیار موفقی داشت و میتوانست بسیار موفقتر باشد، اگر در آن زمان یک سی دی از فیلم سر از بازار قاچاق در نمیآورد. حال اینکه فهمیدن اینکه این سی دی از کجا به بازار قاچاق رسید چندان سخت نیست. یک سال قبل از اکران هم فیلم اجازه اکران و نمایش پیدا نمیکرد، به دلیل مضمونی که داشت و با سلیقه عدهای خوانایی نداشت، اما به هر حال خوشبختانه اکران شد و میبینیم که حتی امروز هم مردم با این فیلم میخندند و از آن استقبال میکنند.
شاید دلیل استقبال مردم این باشد که موضوعات اساسی که در این فیلم مطرح است، همچنان جزو مسائل مبتلابه جامعه ماست و امروز هم مخاطب به نوعی با این موضوعات درگیر است و در نتیجه میبینیم که بعد از ۱۵ سال میتواند با فیلم ارتباط خوبی برقرار کند.
بدون دیدگاه