داود فتحعلی بیگی

این رویداد تئاتری با جشن پایان کرونا همراه می‌شود؟

به گزارش باکس افیس ایران: داود فتحعلی بیگی دبیر بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی ابراز امیدواری کرد همزمان با برگزاری این جشنواره، واکسن‌های کرونا موثر واقع شود و جشن فروکش کردن این بیماری را هم برگزار کنیم.

داود فتحعلی بیگی توضیحاتی درباره شکل و شمایل برگزاری این دوره از جشنواره ارایه کرد و خبر داد که فراخوان آن در چند روز آینده منتشر می‌شود. او همچنین اعلام کرد این دوره از جشنواره بخشی ویژه آثار نظامی خواهد داشت.

جشنواره بیستم پاییز برگزار می‌شود

این هنرمند با سابقه تئاتر در آغاز ابراز امیدواری کرد که جشنواره بیستم نمایش‌های آیینی سنتی با جشن فروکش کردن بیماری کرونا همراه شود و هموطنان‌مان با آرامش خیال بتوانند دور هم جمع شوند و از نمایش‌های این جشنواره دیدن کنند.

فتحعلی‌بیگی درباره زمان برگزاری این جشنواره توضیح داد: تصمیم وزارت ارشاد بر این است که جشنواره بیستم ، ، امسال برگزار شود ولی از آنجا که برای برگزاری جشنواره‌ها باید تقویم قمری را هم در نظر بگیریم، طبیعتا نمی‌توانیم جشنواره را در موعد همیشگی خودش یعنی فصل تابستان برگزار کنیم چراکه همزمان با ایام سوگواری ماه‌های محرم و صفر است. از طرف دیگر شرایط کرونایی هم، تصمیم‌گیری را برای ما سخت کرده بود با این حال بعد از بررسی‌های مختلف و با پیگیری آقای آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی، قرار شد این دوره از جشنواره اواخر مهر یا اوایل آبان ماه برگزار شود.

شاید بخش صحنه‌ای را هم در فضای باز برگزار کردیم

فتحعلی بیگی درباره شیوه برگزاری این دوره از جشنواره به دلیل شرایط موجود کرونایی توضیح داد: باید طوری برنامه‌ریزی کنیم که اگر کرونا تا آن زمان برطرف نشد، برنامه‌هایمان دچار اختلال نشود. خوشبختانه ساختار بیشتر نمایش‌های سنتی ما به گونه‌ای است که امکان اجرا در فضای باز را دارند. به همین دلیل شاید بتوان نمایش‌های صحنه‌ای را هم در فضای باز اجرا کرد. ضمن اینکه به این شیوه می‌توانیم به اصالت‌های نمایشی خود نزدیک‌تر شویم.

او خاطرنشان کرد: البته شرایط فصل را هم باید در نظر بگیریم چرا که به هر حال فصل بارش است و باید ببینیم شرایط زمانی در آن مقطع چگونه خواهد بود. به طور مثال آیا بهتر است نمایش‌ها را در مکان‌های تاریخی اجرا کنیم یا در پهنه رودکی یا مکان‌هایی که معماری سنتی دارند و … اینها تصمیم‌هایی است که بعدا باید گرفته شوند. البته که همیشه در جشنواره بخش‌های میدانی و آیینی داشته‌ایم و بخش قهوه‌خانه هم عموما در فضای باز برگزار می‌شده است.

بخش ویژه نظامی

فتحعلی بیگی در ادامه از بخش ویژه آثار نظامی در این دوره از جشنواره خبر داد و گفت: با توجه به نامگذاری امسال به عنوان سال حکیم نظامی، بخش ویژه‌ای برای این شاعر بزرگ کشورمان خواهیم داشت. آثار نظامی قابلیت اجرا در قالب نقالی، پرده خوانی، تعزیه و روحوضی را دارند و امیدواریم دوستان‌مان بتوانند آثار ارزشمند او را به آثار نمایشی درخوری تبدیل کنند.

او در پاسخ به این نکته که در اجرای آثار نمایشی، کمتر به سراغ ادبیات فارسی می‌رویم، توضیح داد: بخشی از این وضعیت به تجربه ما برمی‌گردد و بخشی هم به آموزش‌مان. متاسفانه در بسیاری از مواقع کلاس‌های آموزشی تئاتر به این سمت و سو نمی‌روند حتی با اینکه درسی درباره ظرفیت‌های نمایشی ادبیات پارسی داریم .گاه این درس توسط استادی تدریس می‌شود که خودش یک نمایشنامه ننوشته یا مانند درس انشا سرسری با آن برخورد می‌شود.

بیشتر حاضری‌خوار بوده‌ایم

این مدرس تئاتر تاکید کرد: اگر ساختار نمایش سنتی را بشناسیم، می‌توانیم هر یک از آثار داستانی متون کهن و حتی متون حکمت‌آمیز خود را به نمایش تبدیل کنیم ولی متاسفانه این موضوع در آموزش‌های ما مغفول مانده است. بیشتر سعی کرده‌ایم حاضری خواری کنیم و دنبال نظریات دیگران باشیم که این رویکرد بویژه در پایان‌نامه‌هایمان خیلی نمود دارد اما اگر بر چنین موضوعاتی تمرکز کنیم، می‌توانیم نمایشنامه‌های درخشانی با الهام از ادبیات کهن خود داشته باشیم.

احتمالا بخش بین‌الملل نخواهیم داشت

او که احتمال می‌دهد این دوره از جشنواره به صورت ملی برگزار شود، در این زمینه توضیح داد: به احتمال قوی نمی‌توانیم بخش بین‌الملل داشته باشیم زیرا رفت و آمد مسافران خارجی به شرایط کرونایی وابسته است و نمی‌دانیم در مقطع برگزاری جشنواره وضعیت کرونایی چگونه خواهد بود. اینها مواردی است که دست و پای ما را می‌بندد.

اجرای آنلاین مغایرتی با بخش حضوری ندارد

داود فتحعلی بیگی درباره اجرای آثار جشنواره به صورت آنلاین نیز گفت: این موضوع هم به شرایط کرونا در زمان برگزاری جشنواره بر می‌گردد ضمن اینکه اساسا اجرای آنلاین مغایرتی با بخش حضوری ندارد بلکه فرصتی است برای کسانی که به هر دلیلی امکان حضور در جشنواره را ندارند و فضای مناسبی است برای علاقه‌مندان تئاتر در خارج از تهران که از آثار جشنواره بهره‌مند شوند.

همه مراحل ثبت‌نام غیر حضوری است

دبیر بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی در پایان درباره زمان انتشار فراخوان این دوره از جشنواره نیز توضیح داد: فراخوان اواخر این هفته یا اوایل هفته آینده منتشر می‌شود ضمن اینکه همه مراحل ثبت نام و پذیرش در خواست‌ها در فضای مجازی انجام خواهد شد و نیازی به مراجعه حضوری نیست چون در وهله اول سلامت دوستان‌مان برای‌مان مهم است و بعد جشنواره هر چند که هنر در دوران کرونایی هم همچنان زنده است.


بدون دیدگاه

پاسخ دهید

فیلدهای مورد نیاز با * علامت گذاری شده اند